Dublă celebrare la Muzeu

24 ianuarie 1859 a marcat alegerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza pe 5 ianuarie, la Iași și 24 ianuarie, la București. Mica Unire, cum este îndeobște cunoscută, reprezintă unul dintre cele mai semnificative momente din istoria modernă a românilor.

Rezultat al eforturilor generației intelectualilor pașoptiști, exploatând contextul internațional favorabil, Unirea reprezintă totodată și materializarea idealurilor unei națiuni aflată în plin proces de afirmare. Câțiva ani mai târziu, Mihail Kogălniceanu rezuma acest succes în celebra formulă: „Unirea, naţiunea a făcut-o!”.

164 de ani mai târziu, 24 ianuarie 2023, momentul unirii impune rememorarea faptelor care au marcat începutul modernizării societății românești, dar mai mult decât atât, este o lecție care trebuie apreciată pentru prezentul atât de fluid al zilelor noastre.

În căutarea valorilor și reperelor care să ne modeleze existența umană, fie ea privată sau profesională, Mica Unire poate fi o sursă de inspirație pentru noi toți cei care încercăm să construim „pe umerii giganților”.

„Ziua de 24 ianuarie a devenit o sărbătoare aparte pentru comunitatea UMFST G.E. Palade Tg. Mureș. Se împlinesc 2 ani de la inaugurarea Muzeului Universității „George Emil Palade”. Un proiect de suflet, aflat și el sub egida unei uniri care ne regăsește astăzi în formula unică a UMFST! Sunt doi ani de proiecte care ne-au legat și care reflectă identitatea noastră modelată permanent de deviza: E pluribus unum! Vă invităm, așadar, marți, 24 ianuarie 2023, între orele 14:00 și 18:00, să apreciați expoziția permanentă care spune povestea Universității nostre, dar și pe aceea a Unirii Principatelor. Ghizi vă vor fi studenții programului de studii Istorie, activi în cadrul programului de voluntariat în folosul Universității”, a transmis Georgeta Fodor, coordonatorul Muzeului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: