Celebrăm Ziua Europeană a Patrimoniului Academic la Muzeul Universității „George Emil Palade”

Dragi iubitori ai culturii și pasionați ai patrimoniului academic, suntem încântați să vă anunțăm că Muzeul Universității „George Emil Palade” se alătură, pentru al doilea an consecutiv, Zilei Europene a Patrimoniului Academic (European Academic Heritage Day 2023), în calitate de membru al prestigioasei rețele „Universeum. Rețeaua patrimoniului universitar european”.

Evenimentul, programat pentru data de 18 noiembrie 2023, va aduce în prim-plan tema provocatoare a „Schimbării și Transformării” (Change and Transformation), reflectând astfel bogăția și diversitatea inestimabilă a patrimoniilor universitare.

Pentru a ilustra în mod concret această temă, ne-am orientat spre Sala Festivă, regăsită recent sub numele de Sala Senatului. Anul trecut, aceasta a fost supusă unui amplu proces de restaurare, readucându-i-se la viață forma și aspectul din perioada interbelică. Această muncă meticuloasă a scos la iveală picturi și decorațiuni uimitoare, reprezentându-l pe domnitorul Mihai Viteazul în mărime naturală și stemele Regatului României din perioada 1881-1922, care acum strălucesc din nou, în toată splendoarea lor.

Restaurată în anul 2022, cu atenția pentru păstrarea și readucerea la starea inițială a elementelor decorative specifice stilului, fosta capelă a Liceului Militar (1920) este o dovadă a respectului față de trecut, parte indispensabilă a identității noastre universitare.

Clădirea Universității a fost construită în stil Art-Nouveau, între 1907-1909, având la bază proiectul fraților Grünwald din Budapesta și a fost inaugurată la  5 octombrie 1909. În pofida schimbărilor istorice, profilul clădirii a rămas neschimbat, de mai bine de 100 de ani, reprezentând o pagina importantă din istoria orașului nostru, ca una din construcțiile iconice ale Târgul Mureș-ului.

Vă invităm să vă alăturați în această celebrare a patrimoniului academic european, să sărbătorim împreună schimbările și transformările care aduc în prim-plan valorile și istoria universităților. Prin această zi specială, ne propunem să evidențiem nu doar trecutul bogat al instituției noastre, ci și să conturăm direcțiile viitoare ale dezvoltării sale.

E pluribus unum!

(foto credit: Lucian Morariu 2023)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: