Informații

Muzeul Universității „George Emil Palade” este pentru al treilea an consecutiv, partener al Muzeului Județean Mureș la Noaptea Muzeelor și se alătură astfel evenimentului Noaptea Muzeelor din Europa, eveniment organizat sâmbătă, 13 mai 2023.
Anul acesta, pe lângă expoziția permanentă dedicată istoriei Universității, la sediul Muzeului din Cetatea Medievală, vă propunem două tururi ghidate:
  • Expoziția interactivă Școala de altădată, surse și resurse de predare, orientată spre a reflecta progresul spectaculos pe care l-a înregistrat învățământul odată cu intrarea în era digitală. În cadrul expoziției temporare sunt prezentate mijloace și resurse de predare utilizate în anii ’80 – ’90, ce vor putea fi testate de către vizitatori.
  • Expoziția aniversară 75  de ani de la înființarea Grădinii Botanice a UMFST G.E. Palade Târgu Mureș. Vă invităm, prin urmare, să descoperiți repere din istoria unuia dintre cele mai deosebite centre de cercetare ale Universității noastre – Grădina Botanică. Înființată odată cu Facultatea de Farmacie, în anul 1948, a slujit constant misiunea de a deține colecții de plante identificate (vii sau conservate), de a le folosi în scopuri științifice, de conservare a fitodiversității și de educație. Vizitatorii vor descoperi instrumente, resurse și materiale sugestive pentru parcursul Grădinii Botanice Universitare din Târgu Mureș.
Tururile ghidate vor fi realizate în limba română, maghiară și engleză și este necesară înscrierea prealabilă pe adresa de e-mail:  muzeul.universitatii@umfst.ro.
În plus, vă oferim posibilitatea de a admira alte două expoziții ale spațiile noastre partenere: Sala Muzeu de Istoria Medicinii și Farmaciei a Bibliotecii Universității și Grădina Botanică, localizate în campusul UMFST G.E. Palade Târgu Mureș, pe str. Gheorghe  Marinescu nr. 38.
  • Sala Muzeu de Istoria Medicinii și Farmaciei a Bibliotecii Universității expune un remarcabil fond de colecții speciale, format din documente vechi și rare (manuscrise, cărți, ziare, reviste, lucrări științifice și materiale iconografice), dar și instrumente și obiecte medicale și farmaceutice, mărturii ale evoluției medicinei și farmaciei: cutii de medicamente, vase farmaceutice, seringi vechi din sticlă, ștampile și parafe, embleme, diplome și medalii. Expoziția poate fi vizitată la sediul central al Bibliotecii.
  • Grădina Botanică prezintă un specific aparte, fiind aclimatizate în sistem natural peste 1000 de specii de plante de pe întreg mapamondul, provenite din diverse biotopuri, specii valoroase din punct de vedere medicinal și ornamental. Spațiul este împărțit în trei sectoare importante, care au fost înființate în două etape: în prima etapă (1908) a fost amenajat Parcul dendrologic și sera, iar în cea de a doua etapă (1948) a fost înființată Grădina Botanică și Grădina de plante medicinale. Accesul publicului se va realiza pe intrarea principală a Grădinii Botanice.
Programul integral de vizitare pentru fiecare expoziție poate fi consultat aici. 
Accesul publicului este gratuit.