Ziua Școlii Ardelene sărbătorită la Muzeul Universității „George Emil Palade”

Instituită prin Legea nr. 93/2014, 11 octombrie, Ziua Școlii Ardelene omagiază contribuția și rolul fundamental al ideilor culturale şi politice promovate de Şcoala Ardeleană.

Alături de Samuil Micu, Gheorghe Șincai și Ion Budai Deleanu, unul dintre cei mai de seamă reprezentanți ai mișcării a fost Petru Maior, patronul spiritual al Facultății de Științe și Litere din cadrul Universității noastre.

Muzeul Universității „George Emil Palade” vă invită astăzi, între orele 14:00 și 16:00, să descoperiți câteva dintre cele mai semnificative opere semnate de către corifeul ardelean, regăsite în patrimoniul instituției:

Istoria pentru începutul românilor în Dachia, Buda, în Crăiasca Tipografie a Universității Ungurești din Pesta 1812

Cea mai importantă operă scrisă de către Petru Maior, lucrare cu caracter științific, dar alcătuită, în același timp şi cu scopuri social-politice, autorul demonstrând vechimea și originea romană a poporului român.

Dialogul pentru începutul limbii române între Nepotu și Unchiu, cu note și analiza de Alex I. Stoicescu, Ed. Librăriei „Universala”

A fost editată pentru prima dată la Crăiasca Tipografie a Universității Ungurești, în 1819 fiind republicat, în 1825, „fără modificări, ca prefață la Lexiconul de la Buda”. În 1834, Dialogul va fi retipărit la aceeași tipografie budană ca „Adăugământ”, redactat doar cu slove chirilice, în a doua ediție a Istoriei pentru începutul românilor în Dacia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: