201 ani de la moartea lui Petru Maior – patronul spiritual al Facultății de Științe și Litere „Petru Maior”

Astăzi, 14 februarie 2022, comemorăm 201 ani de la moartea unuia dintre cei mai de seamă reprezentanți ai curentului iluminist al Școlii Ardelene, istoric, filolog, scriitor și protopop. Patronul spiritual al fostei Universității „Petru Maior” se regăsește astăzi în denumirea Facultății de Științe și Litere din cadrul Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș.

Petru Maior (1760 – 1821) s-a remarcat prin opera sa din domeniile istoriei, filosofiei, lingvisticii, moralei creștine şi educației laice. Timp de un sfert de veac, între 1785 și 1809, ca protopop al Reghinului, Petru Maior a sprijinit în calitatea sa ecleziastică, biserica şi școala românească. Începând cu anul 1809, în calitate de cenzor al secţiei române al tipografiei româneşti a Universităţii de la Buda, și până la stingerea sa din viaţă (14 februarie 1821), Petru Maior va  publica majoritatea operelor sale. Amintim  și contribuţiile cărturarului în domeniile ortografiei şi limbii române care vin să întregească şi să susţină ideile din opera sa istorică, deschizând orizonturi noi pentru viitoarele cercetări din sfera filologiei moderne.

Te așteptăm la Muzeul Universității „George Emil Palade” pentru a afla mai multe despre personalitatea lui Petru Maior dar și pentru a admira primele ediții a două dintre cele mai importante lucrări ale acestuia: Istoria pentru începutul românilor în Dachia, Pesta 1812 și Dialogul pentru începutul limbii române între Nepotu și Unchiu, cu note și analiză de Alex I. Stoicescu, Ed. Librăriei „Universala”, S.a.

Istoria se face altfel la UMFST!”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: